عیسی کلانتری نه سیاستمدار خوبی بود و نه فعال محیطزیست خوبی است! فعالان این حوزه کلانتری را یکی از بدنامترین رؤسای سازمان حفاظت محیطزیست میدانند. کسی که اظهارنظرهای کارشناسیاش، کارشناسی نشدهاست و هر چه میگوید به حاشیه و چالش منتهی میشود و آمار وارقام و پیشبینیهایش هم اغلب غلط از آب در میآید. حالا هم با حاشیهسازی در خصوص پروژه انتقال آب دریای عمان برای مصارف صنعتی فولاد مبارکه و دیگر صنایع مستقر در اصفهان از هزینه ۴۰۰ میلیون دلاری این پروژه در سال سخن گفته آن هم در شرایطی که این پروژه با مشارکت شرکت فولاد مبارکه است و آب تصفیهشده دریای عمان فقط مصرف صنعتی دارد و کسی که چهار سال بر کرسی سازمان حفاظت محیطزیست تکیه زده و حالا هم در قامت یک فعال محیطزیستی اظهار نظر میکند، باید بداند مصرف آن آب برای چیست.
کلانتری که خودش از طرفداران طرحهای انتقال آب بوده و در دوره ریاستش بر سازمان حفاظت محیطزیست، طرحهای انتقال آب خوزستان به استانهای همجوار را طراحی کردهاست، حالا میگوید انتقال ۷۰ میلیون متر مکعب آب در سال ۴۰۰ میلیون دلار در سال هزینه دارد. آن وقت همین ۴۰۰ میلیون دلار آب را میخواهند برای کشاورزی در اصفهان استفاده کنند، در حالی که ارزش کل تولیدات زراعی اصفهان، ۱۵۰ میلیون دلار است.
از نگاه وی اگر این ۱۵۰ میلیون دلار را به کشاورزان مجانی بدهیم، ۲۵۰ میلیون دلار صرفهجویی میکنیم و آب زیرزمینی اصفهان هم شروع میکند به تزریق و از فرونشست جلوگیری میشود.
فارغ از اینکه رئیس سابق سازمان حفاظت محیطزیست این آمار و ارقام را از کجا میآورد، اظهارات کلانتری در حالی است که مجری و سرمایهگذار طرح انتقال آب دریای عمان به فولاد مبارکه دولت نیست! بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه که شرکتهای صنعتی را ملزم به خودتأمینی آب از این طریق کردهاست، شرکت فولاد مبارکه این پروژه را اجرایی کرده تا دیگر صنایع نیز بتوانند از ظرفیت مازاد آب انتقالی دریای عمان بهرهمند شوند.
سعید زرندی مدیرعامل گروه فولاد مبارکه در این باره گفته است: «آب انتقالی از دریای عمان فقط برای مصارف صنعتی استان اصفهان پیشبینی شده که بخشی از آن برای شرکتهای بزرگ و بخش دیگر نیز برای مابقی صنایع در نظر گرفته شدهاست.»
طبق توضیحات وی فولاد مبارکه طبق برنامهریزیهایی که انجام داده در تابستان امسال برداشت آب از حوضه آبریز زایندهرود را به نزدیک صفر میرساند و تقریباً از رودخانه بینیاز خواهد شد.
این، اما تنها اشتباه فاحش اظهارات و اقدامات کلانتری نیست و کارنامه وی پر از اشتباهات مختلف است. مانند دبیری ۹ سالهاش در ستاد احیای دریاچه ارومیه که این دریاچه را به شکلی مطلق نزدیک کرد. کسی که در جایگاه رئیس سازمان محیطزیست کشور پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی را یک موضوع جزئی دانست و تأکید کرد: «شلوغش نکنید!»
وی همچنین از طرفداران پر و پا قرص تراریختههاست و در مدت زمان حضورش در سازمان حفاظت محیطزیست تلاش کرد سختگیریهایی را که در زمینه محصولات تراریخته بود، بردارد.
کلانتری که به اظهارنظرهای عجیبش معروف است در سال ۹۴ در نشست کمیته اقتصادی بنیاد امید ایرانیان با اعلام آمار تکاندهنده از ذخایر آبی کشور گفت: «مطابق برآوردهای علمی، منابع کشش تأمین نیازهای جمعیت فعلی ایران را ندارد و در آینده نهچندان دور حدود ٧٠درصد جمعیت ایران باید از کشور مهاجرت کنند، اما با وضع دیپلماسی خارجی ایران، کدام کشورها حاضرند ٤٠ تا ٥٠میلیون ایرانی را اسکان دهند؟!» کلانتری کسی بود که به طرحهای انتقال آب و سدسازی چراغ سبز نشان داد. همچنین استانهای مختلف را با اظهارات خود به جان هم انداخت. کلانتری موافق طرح انتقال آب به کویر مرکزی بود. وی میگفت در خوزستان آب مازاد داریم و میتوانیم به راحتی آن را به اصفهان و یزد انتقال دهیم.
کلانتری همچنین سال ۹۸ که سیل تمام ایران را فراگرفته بود، به غلط گفت: «خوزستان تنها استانی است که حداقل تا ۵۰ سال آینده هرگز مشکل آب پیدا نخواهد کرد. در ۵۰ سال آینده تمام ایران به جز خوزستان و حاشیه رود ارس مشکل آب پیدا میکنند.» این در حالی است که پس از سیل ۹۸ خوزستان به مشکل آب برخورده و بسیاری از روستاهای محروم این استان هم اکنون در تنش آبی هستند. خلاصهاش اینکه شاید بهتر باشد آقای رئیس اسبق سازمان حفاظت محیطزیست پیش از اظهارنظر، کمی هم مطالعه کند تا کارنامه کاریاش را بیش از این با خطا و اشتباهات فاحش از عملکرد مثبت تهی نکند!